Inga sjukdomar här!


Istället för ridning blev det vaccination för pållarna 💪 Nu blir det ett par dagar med vila och jogging. 

2 veckors semester


Nu rullar vi mot destination Östersund!
Hilarious
HOPPAR UPP PÅ HÄSTEN
SER RIDHUSUNDERLAGET 
FACEPLANT
😂😂😂😂😂😂😂 Ledig- tjohooooolo


Jajjamen! Jag vaknade upp inne i stan, ett par minuter senare var jag påväg ut mot Ågesta. Jag kände för att spendera min dag här ute, kolla på bra ridning och även sitta med när Kristian undervisar. Man lär sig otroligt mycket av att bara sitta och kolla, lyssna och analysera. Detta hinns dock tyvärr inte med när jag jobbar. Då är det fullfart med annat som ska göras. Så det gäller att passa på när man är ledig. 

Men däremot blev inte min ridning super idag. Det var en blandad kompot, bra, dåligt, mellanmjölk, jätte dåligt - till superbra! 

Det som var mindre bra med Fabbe idag var att han ville byta till vänster galopp i högervarv. Jag fick verkligen traggla och kämpa, men tillsist fick jag igenom honom. Phu! Nästa grej var att han inte ville gå i öppna, han gick passage/kadens och böjde bara in halsen.. Efter mycket om och men gick det att rida öppna i TRAV. 

Men bitvis var han kalas-fin! Han kändes jätte fin när jag joggade fram honom, skänkelvikningarna var ruskigt bra och han samlade sig väldigt bra i galoppen idag. Även om det är lite, så är det väldigt bra för att vara Fabbe! 

Farba gick däremot helt okej idag. Hon är duktig om hon går fint och snällt i alla tre gångarter. Det är Väldigt enkelt för henne att vara duktig.. 😉


Fabbe och halvbrorsan Gossip! Det är lottas syster som äger Gossip. 

Några bilder på Fabbe


Helena skickade även bilder på Fabbe igår. Jag var för trött för att publicera dom..

Han är så fin lilla Fabbe! Fast jag tycker inte att han ser så liten ut längre. Nästa vecka ska jag mäta och se hur hög han är. När Helena var här nere mätte vi honom, med tumstock och ett dressyrspö(...), och då var/är Fabbe 164 cm. 

Helena skickade även några bilder från Hufvudsta. 

Fartfyllt ärvarv! 😎 


Glada, eller åtminstone jag.. 

Farbis del 1


Här är ett par bilder på Farba somHelena knäppte förra veckan. 

Fler bilder kommer! Bla så knäppte Zickan flertal bilder på mig och Farbis 👍 

Syskonen ❤️


Godnatt! 

Det känns nästan som vanligt


Jag är så glad att Zickan och Martina är här och hälsar på mig. Så himla roligt att ha stallhäng, trots att det här stallhänget är lite mer stressigt än vad vi är vana vid  😉 

Dom två har hjälpt till att göra iordning hästar och tagit hand om hästar efter ridning. Men lagomt när det var dags för att smörja träns och sadlar så begav dom sig hem till mig för en powernap. Fördelen med att ha semester.. Men snart är det min tur att ha semester! 😄 Premiärturen med nya skydden


- gick så där. Fabbe har vilat i två dagar, så han hade inga planer på att arbeta. Jag hade ett pressat tidsschema, så jag hann inte riktigt jobba igenom honom ordentligt. Men på slutet sprang han hyfsat. Nya tag i morgon!! 


Nya skydden! Snygga och väldigt bra passform 👍 

Förstå galopp = by grimma!


Idag har hästarna visat sig från sin bästa sida, och det var väl tur för deras matte Helena var här och hälsade på dom idag! 

Fabbe visade att han har börja förstå hur man byter galopp, och Farba visade att hon börjar förstå hur man fattar galopp! 😉 

Helena har varit söderut och semestrat. Bla besökt Falsterbo och Ullared. Så självklart hade hon köpt med sig nya prylar till hästarna. Grimmor, fleecetäcke, schabrak, benskydd och MSM-tillskott.
Det nya schabraket är så snyggt! 😍 

Farbis!


Nu i två dagar har jag tömkört Farba och verkligen fokuserat på att få henne mer lösgjord, speciellt i högersidan. Hon är fortfarande "unghästig" att rida. Så när jag rider är det bara att rida på framåt, galoppfattniningar och övergångar. Men när jag tömkör är det annat, då kan hon göra skänkelvikningar och verkligen ställa och böja igenom. Ett arbete som behövs för att få henne mer liksidig. Om det känns bra i morgon ska jag fortsätta med att tömköra henne ett par gånger i veckan 👍 
Så duktig!


Tjoho! Idag gjorde Fabbe två riktigt bra byten av två möjliga! Byten från höger till vänster var riktigt luftigt och fint. Jag skymtade lite av det i spegeln 😉 Och det bytet som var lite struligt häromdagen.. Haha. 

Jag har varit väldigt noggrann med att inte byta själv, utan bara när jag har någon som kan kontrollera om det blir rent eller inte. Så då har jag bara behövt koncentrera mig på allt annat, bra galopp och rätt på hjälpen! 

Fabbe gjorde inte bara två bra byten idag. Han gick även väldigt bra i den förvända galoppen. Iaf i högerförvänd. Luftig, bärig och balanserad! I vänsterförvänd blir han fortfarande lite lång och obalanserad. Men Det är bara till att träna vidare! 
Eastwood var lite skamsen idag.. Han hade råkat stoppa foten i hinken 😛 

Vad blir det för mat?


Ni kanske är nyfikna på vad hästarna äter för foder och tillskott? 

Fabbe äter ett havrefritt müslifoder från Lympos, betfor, mineraler, B-vitamin och ett tillskott som heter Energy Boost. Han fodras 4 gånger om dagen 06,30 11,30 16,00 21,00. Vid varje mål får han 0,5 kg müsli och ca 2,5 kg hösilage förutom på kvällen, då får han 3 kg hö istället. 16,00 får han betfor, mineraler, vitaminer och andra tillskott. 

Farba hon utfodras med hö 3 gånger om dagen. När hon inte äter hö går hon och plockar i sig gräs. Hon äter havre & mineraler.  2 nävar havre morgon & kväll. När hon rids får hon 0,25 havre efter ridningen. Det är allt. Väldigt enkelt och väldigt lite! 😉 
Säg hej - pip piiiiip piiiiiiiiiiiip


Vi har världens sötaste fågelungar som härjar omkring i vår serviceavdelning. Dom har precis lärt sig att flyga.. Och tar gärna vilopauser på olämpliga ställen, bla öppna dörrar och på vattenslangen i spolspiltan.. 


Men söta är dom - Knatte Fnatte Tjatte. 

Mot nya mål!


Fabbe är extremt tydlig på att visa när det är dags att ta det lugnt i träningen men även det motsatta - När han är  Extremt arbetsvillig och på hugget! Just nu är vi inne i en bra träningsperiod. 

Kristian sa något klokt häromdagen då vi red lektion för honom. Fabbes pass måste man dela in i tre olika faser. Fas 1 - att han ska gå fram. Fas 2 - bli mjuk och eftergiven. Fas 3 - plocka upp formen och träna på. Dagar då tanken är att Fabbe ska ta det lugnt och bara joggas så är det väldigt viktigt att jag tar mig igenom Fas 1 och in i Fas 2. Igår var det jogging dvs fas 1&2. Idag var planen att rida mer ordentligt och öva på rörelser och byten, dvs i Fas 3. Det går inte att börja ett pass i fas 2 och när jag börjar i fas 1 känns det ibland omöjligt att ta sig till fas 3.. 😛 Men När vi har tagit oss igenom de första faserna så går allt väldigT enkelt. Han svarar fram och kan samla sig, göra alla rörelser och öva på nya. 

Vi har börja jobba lite med galoppombyten. Det gäller att jag har en kort men aktiv galopp, då byter han rent. Stora och luftiga byten får vi trimma på till hösten, nu gäller det bara att få till rena byten! Det är lite svårare att byta från höger till vänster, allt måste stämma. Bra galopp, rak, inte för lite skänkel, inte för mycket skänkel. Men när vi pratar om svårt så är det fortfarande enkelt, det första bytet var orent, det andra var rent men då kickade han mot skänkeln ett språng efter bytet och det tredje var klockrent. En trött Farba


Idag stod Farba och sov medans jag borstade och fixade henne. Jag trodde aldrig att hon skulle orka springa på töm. Men sprang på töm gjorde hon, dessutom väldigt fint och bra! 

I morgon blir det vilodag för oss båda. Behövligt. Farba har jobbat på väldigt bra, och desamma gäller även mig själv. Att rida minst 5 hästar om dagarna Och ta hand ca 20 stycken tar på krafterna. Men kul äre!!  Så i morgon tänker jag ligga i soffan och kolla på tv heeeela kvällen och klappa katterna jag tar hand om just nu. Mjau! 
Men gött!


Bira, popcorn, tuggben, en powernap och kvällspromenad förbi ponnysarna. Jag kan knappast tro att ni hade en skönare lördagkväll än jag och Ludde? 😉 
Farbis


Farbas utvecklingskurva går verkligen spikrakt upp - just nu! Vi alla vet hur det fungerar med hästar, ibland går det bra och ibland går det dåligt. Bara tappskor, förkylningar och sadeltvånget håller sig långt borta så är jag nöjd! 😉 

Igår skrittade vi ut på en långtur med Farbas kille Strutsen. Maffig, stor och trygg frieserblandning. Vi blev omkörda av lastbilar, motorcyklar och vanliga bilar, red igenom campingområde och typ villaområde. Hon skrittade på framåt och skötte sig utmärkt! 

Idag fick hon jobba lite på ridplanen. Tidigare har framåtbjuningen varit lite dålig, eller ja, så som unghästar brukar vara. Men idag hade den spärren släppt och hon bjöd på bra framåt. Vi tränade på galoppfattniningar och av 5 stycken blev 2 stycken riktigt bra! Det gäller att jag har en bra trav och har koll så hon har kroppen rätt placerad. Pice of cake! 

Jag är lite lur på om jag ska lasta henne och åka hit till Ågesta och rida i morgon.  Det hade ju varit roligt (för mig) och nyttigt för henne! Fortsättning följer.. Hej bonnabränna..


Jag borde inte klaga.. Men när man blir svettig av att longera en häst, ja då är det FÖR varmt... Ridbyxor, stålhetta och piké är inte de optimala arbetskläderna heller, bikini och flipflop känns just nu som ett bättre alternativ. Lite svalare och brännan blir jämnare 😉 
Vilodag


Trots att det är sommar och sol så går Fabbe i små grus/sand hagar. Det hade inte varit helt fel att få släppa honom i en stor gräshage. Men vi har tyvärr inte tillgång till gräshagar. 

Jag brukar försöka ta mig tid till att låta honom beta för hand istället. Men det är just det där med tid som jag har dåligt ... 😉 

Men idag ska Fabbe få äta gräs och gå en kort promenad. En välförtjänt vilodag! 
Nytt - igen!!


Nya fina Ridbyxor från Ariat & Horselife.  Finns att köpa på Ågesta Ridsportbutik! 


Och vad hände med "jag gillar inte helskodda ridbyxor" Just nu har jag 6 par ridbyxor, 4 stycken är helskodda. Haha..  Men jag behöver fler ridbyxor. Dom blir skitiga efter en dag (som ni ser på den sista bilden..) och de slits även väldigt fort när de används dagligen och tvättas ofta. Jag har precis lagt två par i Farba-högen, dit åker ridbyxor som börjar bli lite slitna och fula 😁😉 


Uppförsbacken är här !!


Efter två veckors träningsuppehåll så var det igår ÄNTLIGEN dags för träning igen! Jag var taggad, Fabbe var bekväm och Kristian var super taggad efter sin träningsresa i Holland, så idag lotsade han mig och Fabbe till nya nivåer. Dvs till uppförsbacke och en taggad Fabbe! Haha. 

Fabbe har bara joggat och chillat i två veckor. Vilket han hade hoppats på att få fortsätta att göra. Men efter ett tag så sprang han på väldigt bra och blev ambitiös han med! 

Jag fick jobba honom rund och låg, ställa och böja igenom. Kontrollera formen och tempot. Fabbe vill gärna vara den som bestämmer och försöker därför hela tiden testa gränserna. Det är då upp till mig att behålla honom inom ramen. Vilket jag verkligen lyckades med idag! Han blev så jäkla fin och eftergiven, och gick framåt i en härlig uppförsbacke! Det är inte allt för ofta den känslan har infunnit sig förut 😁😉 


Fina lilla hästen! 
 

RSS 2.0